Sofie Schurink: “De medewerkers van CHOG hebben hart voor hulpverlening".
“Als kwaliteitsfunctionaris zit ik helemaal op mijn plek bij Christelijke Hulpverlening Oost-Groningen,” vertelt Sofie. “Ik schrijf het beleid, monitor kwaliteit en ga over het optimaliseren van de hulpverlening voor onze cliënten. De ervaringen van onze medewerkers vind ik hierin leidend. Ik wil graag dat ze meekijken met wat ik schrijf, want zij werken op de werkvloer en weten wat er speelt. Daarom controleer ik altijd of wat ik geschreven heb, ook daadwerkelijk klopt, of dat ze denken: ‘Daar heb je Sofie weer met haar beleid…’. Ik probeer beleidsplannen zo goed mogelijk vorm te geven zodat het ook wordt toegepast en het onze cliënten, maar ook de medewerkers ten goede komt.”.
Hulp bieden
“CHOG is vooral actief in de gemeente Oldambt en omliggende dorpen in Oost-Groningen, omdat het een zorgbehoevende regio is die heel wat armoede kent. Hier worstelen veel mensen met psychosociale problemen of verslavingsproblematiek. Gelukkig vinden zij steeds vaker de weg naar ons. Bijvoorbeeld omdat ze via een buurman of een familielid over ons hebben gehoord. CHOG groeit dankzij mond-tot-mondreclame en dat zegt veel over onze organisatie. Onze medewerkers hebben hart voor hulpverlening, en dat voelen de cliënten. Als hier nu iemand binnenloopt en om hulp roept, dan staat er direct een medewerker op en vraagt: wat kan ik voor je betekenen?”.
Christelijke visie
“Binnen onze organisatie vinden we het christelijke aspect erg belangrijk. Veel van onze cliënten zijn op zoek naar zingeving. Ze vragen zich af waarom ze hier op aarde zijn en wat het nut is van het leven. Samen met hen gaan we op zoek naar zingeving die bijdraagt aan hun persoonlijke ontwikkeling. En wanneer ze die zingeving ontdekken, heeft dat een positieve invloed op alle levensgebieden, zoals arbeid, sociale contacten en de invulling van hun dag. We merken dat mensen dan enorme sprongen vooruit maken.”.
Kwaliteit van zorg
“CHOG heeft een HKZ-certificering voor HKZ-GGZ, het hoogst haalbare binnen onze sector. Hiermee laten we zien dat we voor kwaliteit van zorg staan én dat we voldoen aan de eisen die daaraan gesteld worden. Op dit moment zijn we bezig met het willen gaan leveren van forensische zorg. De justitiële instellingen weten ons inmiddels te vinden. Zij weten dat wij cliënten de aandacht geven die ze nodig hebben. Het vergt soms veel tijd om verandering te zien, maar wanneer iemand veertig jaar lang een bepaalde leefwijze heeft gehad, kun je niet verwachten dat het binnen een jaar weer klaar is.”
Droom
“Ik merk aan onze hulpverleners dat ze het werken met cliënten prachtig vinden, maar het administratieve deel vaak verre van. Ze willen al hun tijd en aandacht aan de cliënten besteden en niet aan administratie. Mijn collega Martine en ik houden juist van administratie. We nodigen de hulpverleners vaak uit om bijvoorbeeld samen een begeleidingsplan te schrijven. Dan is het meestal zo gebeurd en kunnen zij zich weer op de cliënt richten op basis van het nieuwe plan. Het is mijn droom dat we in deze gemeente alle vastgelopen mensen weer een beetje op weg kunnen helpen. Dat ze weer deel kunnen nemen aan de samenleving en echt voelen dat ze ergens bij horen.”.
Sofie Schurink